Μια αλλιώτικη εμπειρία... Διδακτικής Επίσκεψης με τους μαθητές/ήτριες του Τμήματος Ένταξης στο Μουσείο Τύπου της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν. και στο Καταφύγιο των Υψηλών Αλωνίων.
 
Την Παρασκευή, στις 21 Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε Διδακτική Επίσκεψη με τους μαθητές/τριες των Τμημάτων Ένταξης του 21ου Γυμνασίου Πατρών στο Μουσείο Τύπου της Ε. Σ. Η. Ε. Π. Η. Ν. και στο Καταφύγιο των Υψηλών Αλωνίων  στην Πάτρα, με θεματική « Γνωρίζω τον τόπο μου και την ιστορία του », στο πλαίσιο των διδακτικών αντικειμένων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α΄ Γυμνασίου (Οι πιτσιρίκοι, Δ. Ψαθά) και της Β΄ Γυμνασίου (Από δόξα και θάνατο, Μ. Αξιώτη) και της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου και εν όψει της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Η παραπάνω δράση πλαισιώθηκε από δραματοποίηση του αποσπάσματος Οι πιτσιρίκοι, του Δ. Ψαθά (Λογοτεχνία Α΄ Γυμνασίου) και βιωματικές δραστηριότητες με αντιπολεμικά μηνύματα (κάποιες από τις οποίες ήταν προσαρμοσμένες στη φιλοσοφία του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ Passage-Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις για τη μετάβαση από την υποδοχή στην εκπαίδευση).

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός σχεδιασμού, συντονισμού, υλοποίησης δράσης και δημιουργίας υλικού: Νιμπή Μαρία, φιλόλογος ΕΑΕ

Συνοδοί: Νιμπή Μαρία ΠΕ02 ΕΑΕ, Βαγγέλης Στραγαλινός ΠΕ03 ΕΑΕ

 Πριν την αποχώρηση από το σχολείο…

Η κα Νιμπή ενημέρωσε και παρείχε πληροφορίες στους μαθητές και τις μαθήτριες σχετικά με τους τόπους/χώρους τους οποίους πρόκειται να επισκεφθούν, ώστε να προετοιμάσει τα παιδιά με ε.ε.α. για την αλλαγή της ρουτίνας τους και να εξασφαλιστεί η απόκτηση όσο το δυνατόν πιο πλούσιων εμπειριών.

Και ακολούθησε ένα ¨ζέσταμα¨ των μαθητών/τριών της με μία βιωματική δραστηριότητα

   

Πραγματοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος για τους μαθητές και της μαθήτριες των Τμημάτων Ένταξης

Ξενάγηση στο Μουσείο Τύπου της Ε. Σ. Η. Ε. Π. Η. Ν. Οι μαθητές/ήτριες αντάμωσαν με τις μνήμες της κήρυξης του πολέμου, της κατοχής, της αντίστασης και της απελευθέρωσης. Κα Κατερίνα Τσίρου, σας ευχαριστούμε θερμά για την υπέροχη ξενάγηση, την ξεχωριστή και πλούσια ενημέρωση και εμπειρία.

Στη συνέχεια, υλοποιήθηκε βιωματικό παιχνίδι με αντιπολεμικά μηνύματα στην πλατεία Τριών Ναυάρχων.

  

 

     

   

Μετά από την ανάπαυλα για το δεκατιανό, ακολούθησε δραματοποίηση από ομάδα μαθητών/τριών με θεατές και υποστηρικτές τους υπόλοιπους. Η δραματοποίηση του αποσπάσματος Οι πιτσιρίκοι, του Δ. Ψαθά (με προηγηθείσα προετοιμασία των διαλόγων και συγκέντρωση των υλικών/αντικειμένων στο σχολείο, στην τάξη) από  μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου στην πλατεία Τριών Ναυάρχων.

         

                        

 Και ακολούθησε ξενάγηση στο Καταφύγιο των Υψηλών Αλωνίων.

                                                                                Αποτίμηση

Τι άλλο να θελήσει μία εκπαιδευτικός από το να βλέπει πρόσωπα μαθητών/τριών της χαρούμενα, ικανοποιημένα και ενθουσιασμένα από την αρχή μέχρι το τέλος της δράσης…