Διαθεματική Εργασία

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Β3 τμήματος και του Τμήματος Ένταξης εκπόνησαν Διαθεματική Εργασία με τίτλο: «Λαογραφικό Λεύκωμα» στο πλαίσιο των μαθημάτων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και των Εικαστικών.

Με αφορμή το λογοτεχνικό απόσπασμα «Να ’σαι καλά δάσκαλε» του Γιώργου Ιωάννου από το σχολικό εγχειρίδιο, αρχικά, ήρθαν σε επαφή με προϊόντα της λαϊκής παράδοσης τα οποία αποτελούν, όπως μελέτησαν, «έναν θησαυρό κρυφό και αλογάριαστο». Στη συνέχεια έφτιαξαν τη δική τους λαογραφική συλλογή, με την καθοδήγηση και επιμέλεια των εκπαιδευτικών κ. Αλμπάνη Βασιλικής και κ. Νιμπή Μαρίας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες πήραν συνέντευξη από τον παππού ή τη γιαγιά τους ή από ένα μεγάλης ηλικίας συγγενικό πρόσωπο και κατέγραψαν ιστορίες, μύθους, τραγούδια που σε κάποιες περιοχές διατηρούνται μέχρι σήμερα. Κάποιοι άλλοι καταχώρισαν έθιμα από τον τόπο της καταγωγής τους, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από την Αλβανία και τη Ρουμανία. Αξιοσημείωτες είναι οι προσωπικές μαρτυρίες από τα σκοτεινά χρόνια της γερμανικής Κατοχής.

Η Λαογραφική Συλλογή πλαισιώνεται με έργα ζωγραφικής και χαρακτικής Ελλήνων ζωγράφων και χαρακτών αλλά και ξένων επηρεασμένων από τη λαϊκή παράδοση, με την υποστήριξη της εκπαιδευτικού κ. Οικονόμου Αλεξάνδρας.