Στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α’ γυμνασίου, οι μαθητές/τριες, με και χωρίς εκπαιδευτικές ανάγκες των τμημάτων Α2 & Α3, διδάχτηκαν το Δημοτικό τραγούδι «Ύπνε μου κι έπαρέ μου το», το οποίο ανήκει στην κατηγορία των Δημοτικών τραγουδιών «Νανουρίσματα», τα οποία τραγουδούσαν οι μανάδες για να κοιμίσουν τα παιδιά τους.

Παρόμοια ακούσματα των μαθητών/τριών στάθηκαν αφορμή για την εκπόνηση Διαθεματικής Εργασίας με τίτλο «ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑΤΑ: Παραδοσιακά & Σύγχρονα», στο πλαίσιο των μαθημάτων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της Γεωγραφίας.

Σε πρώτη φάση οι μαθητές/τριες, ατομικά, συγκέντρωσαν νανουρίσματα από διάφορα μέρη της Ελλάδας και στη συνέχεια σε ομάδες εντόπισαν τα κοινά χαρακτηριστικά των νανουρισμάτων, αναφορικά με το περιεχόμενο και τη μορφή τους στις διάφορες παραλλαγές που τραγουδιούνται, ακόμη και σήμερα, από τόπο σε τόπο.

Επίσης κατέγραψαν σύγχρονα νανουρίσματα, δημιουργήματα νεότερων ποιητών και στιχουργών, τα οποία μελοποιήθηκαν και τραγουδήθηκαν από γνωστούς καλλιτέχνες. Η σύγκριση παραδοσιακών και σύγχρονων τραγουδιών, η οποία έγινε από ομάδες, αποδεικνύει τον βαθμό που η παραδοσιακή ελληνική μουσική και ποίηση επηρέασε και ενέπνευσε δημιουργούς των νεότερων χρόνων.

Κάθε νανούρισμα συνοδεύεται από τον χάρτη της περιοχής, του νομού ή του γεωγραφικού διαμερίσματος από όπου προέρχεται, καθώς και από μία φωτογραφία η οποία χαρακτηρίζει τον τόπο προέλευσης του τραγουδιού.

Την πρωτοβουλία και την επιμέλεια της εργασίας είχε η εκπαιδευτικός Αλμπάνη Βασιλική (ΠΕ02). Συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί: Νιμπή Μαρία (ΠΕ02 ΕΑΕ), Παναγοπούλου Ειρήνη (ΠΕ03), Συμιανάκης Εμμανουήλ (ΠΕ04.01).