Φιλολογικά μαθήματα Τμήματος Ένταξης & Ανεστραμμένη Τάξη: “Βλέπω και Συζητώ” - Υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας

      

Με πρωτοβουλία της φιλολόγου ΕΑΕ, Νιμπή Μαρίας, την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου του 2024 υλοποιήθηκε το καινοτόμο πρόγραμμα « Ο κινηματογράφος στο σχολείο – Βλέπω και Συζητώ: Μικρές Ιστορίες, Μεγάλες Ιδέες » υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Τμήματος Ένταξης στο πλαίσιο της διδασκαλίας των φιλολογικών μαθημάτων και της Ανεστραμμένης Τάξης με διαθεματική προσέγγιση.

 

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κριτικής θέασης ταινιών μικρού μήκους από μαθητικές ομάδες (ηλικίας 13-18 ετών) το οποίο περιλάμβανε προβολή συγκεκριμένων ταινιών, συζήτηση, δημιουργικές δραστηριότητες και ψηφοφορία σε μικρές ομάδες, μέσα από ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα και με ποιοτικά και ποσοτικά αποτελέσματα αναστοχασμού και ανατροφοδότησης με στόχους οι μαθητές και οι μαθήτριες:

α) να γνωρίσουν την κινηματογραφική έκφραση μέσα από τη φόρμα των ταινιών μικρού μήκους και παράλληλα να τους δοθεί ο χώρος να εκφραστούν εξερευνώντας με βιωματικό τρόπο και μέσα από διαφορετικές κινηματογραφικές τεχνικές κοινωνικά θέματα όπως η ισότητα των φύλων, η αναπηρία, η μετανάστευση, ζητήματα που συστηματικά απασχολούν τους νέους,

β) να εξασκηθούν στην ανάγνωση της εικόνας, δουλεύοντας σε ομάδες και μαθαίνοντας να συνεργάζονται,

και γ) να συμμετέχουν σε διαδικασίες κριτικής, αντιμετώπισης των μέσων μαζικής ενημέρωσης και σε συλλογικές διαδικασίες.

   

   

Η κα Νιμπή υλοποίησε ένα μέρος του προγράμματος εξ αποστάσεως αξιοποιώντας το μοντέλο της Ανεστραμμένης Τάξης και ένα μέρος αυτού εντός του Τμήματος Ένταξης στο πλαίσιο της διδασκαλίας της Νεοελ. Γλώσσας της Α Γυμνασίου ( 5η ενότητα: “ Γνωρίζω τον μαγικό κόσμο του θεάτρου και του κινηματογράφου” και 6η ενότητα: “Δημιουργικές δραστηριότητες στη ζωή μου”),  της Νεοελ. Λογοτεχνίας της Α Γυμνασίου (“Η ζωή στη Συμη”), της Νεοελ. Γλώσσας της Γ Γυμνασίου (5η ενότητα: «Ειρήνη – Πόλεμος», 6η ενότητα: «Ενεργοί πολίτες για την υπεράσπιση οικουμενικών αξιών και 7η ενότητα «Τέχνη: Μια γλώσσα για όλους σε όλες τις εποχές»), της Νεοελ. Λογοτεχνίας της Β Γυμνασίου ( ποιήματα: “Αθήνα”, Ν.-Α. Ασλάνογλου και “ Η πόλη” Α. Τσακνιά).

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες ανταποκρίθηκαν ενθουσιωδώς, συμμετοχικά και συνεργατικά καθόλη τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος και εξέφρασαν μεταξύ άλλων την επιθυμία να προσεγγίσουν και άλλα κοινωνικά θέματα μέσα από ταινίες μικρού μήκους και τέτοιου είδους κινηματογραφικές τεχνικές.